Medence téliesítés

Medence téliesítés

A medence szakszerű téliesítése szükséges ahhoz, hogy a medencénk a következő szezonra is tökéletes üzemeljen.A megfelelő téliesítés hiányától súlyos károk keletkezhetnek a medence szerkezetében vagy gépészetében melyeknek nagy anyagi vonzata lehet.Következőkben leírjuk a téliesítés célját és egy útmutatót az alkalmazásához.


A téliesítés eredménye:

 • Megóvjuk a medence szerkezetét és burkolatát.
 • Megóvjuk a csöveket és szerelvényeket a szétvfagyástól.
 • Megóvjuk a medence gépészetét.
 • A víz tiszta marad egész télen.

A téliesítést csak abban az esetben lehet elvégezni, ha a medence vizének hőmérséklete tartósan 15°C alatt van. A magasabb hőfok hatására könnyen elszaporodhatnak a mikroorganizmusok.

Téliesítési útmutató!

Medencetest téliesítés.

A medence csak abban az esetben téliesíthető, ha víz teljesen tiszta! A medence oldalfalának tisztítása sem maradhat el beleértve a vízvonalat is. Ezeket célszerű a vízszint csökkentése után elvégezni. Abban az esetben, ha nem végezzük el ezeket a műveleteket a víz bealgásodhat vagy vízkő rakődhat le a medencében. A medence vizét a szkimmer(vízszűrő nyílás) alá kell leengedni. Abban az esetben, ha nem szeretnénk a víz leengedésével foglalkozni, akkor ez a lépés átugorható Gizmóval ami a szkimmer védelmére szolgáló fagytest. Ebben az esetben számolni kell, hogy a fagyás hatásra a vízszint megemelkedik. A csöveket vízteleníteni kell és a befúvókat szigetelni fagydugóval. A fagydugó megakadályozza a víz csövekbe áramlását és ezáltal szétfagyjanak. A medencében fagytesteket helyezünk el hosszanti és kereszet irányban összefűzve. A fagytest a megfagyó víz tágulását hivatott kompenzálni. A víz térfogatának növekedésére a fagytest zsugorodik. A téliesítő folyadékot megtalálja termékeink közt, amivel felkészítheti medencéjét a télre.

Elengedhetetlen a téliesítésnél a Ph és a szabad klór tartalom beállítása is. A Ph érteket 7,2 és 7,6 között kell tartani, míg a klór tartalmat 3-5 mg/L közé kell emelni. Pelyhesítőszert abban az esetben kell használni ha a víz nem áttetsző vagy esetleg algás. A vegyszerezést ismételjük meg,ha nem értük el a várt eredményt. Csak ezek után alkalmazzuk a téliesítő folyadékot! A vízkeménység függvényében történik az adagolás, amit a a vegyszer cimkéjéről leolvashat. Jól keverje el a vegyszert a medence vizében. Tavasszal a medence vize enyhén opálos és habos lehet,ami egy - két héten belül eltűnik,mert ennyi idő kell a vegyszer elbomlásához.

A téliesítés során a létrát ki kell venni, a foglalatát le kell zárni. Minden egyéb korláttal és ugródeszkával ezt kell csinálni. A medence letakarását téli védőtakaróval végezzük. A védőtakarók abban különböznek a szolár takarótól, hogy ezek a medene testen túl lógnak,ezáltal elzárják a medencét a szennyeződésektől. A takaró egyik fele mindig sötét ami a víz felé kell hogy legyen, mert az algák a sötétben kevésbe szaporodnak. A takaró széleit ki kell kötözni vagy súlyt kell ráhelyezni, hogy ne kapjon bele a szél.

preview

Gépészet téliesítés.

A gépházban szükséges a szűrő téliesítése. Abban az esetben ha, homokszűrős a medence, akkor a víz leengedése közben visszamosást kell végezni. A leeresztő dugó segítségével ki kell engedni az összes vizet a tartályból. A víz kiengedése után a homokszűrőn a váltószelepet téli állásba kell a állítani. A szivattyút szintén vízteleníteni és tisztítani kell, majd fagymentes helyen tárolni. Amennyiben a medence világítás a leengedett víz vonalába esik, abban az esetben ki kell szerelni a testeket.A vegyszeradagolót szintén vízteleníteni kell, majd a Fi-relét lekapcsolni.

A téliesítés pontokba szedve:

 • Távolítsunk el a medencéből mindent: Létra, élményelemek, játékok ...
 • Medence kitakarítása.
 • Ph érték beállítása 7,2-7,6 közé.
 • Ha rendelkezik medencefűtéssel, akkor kapcsolja le.
 • Vízszint leengedése szkimmer alá 5-6 cm-rel, majd a befúvókat zárjuk le a dugókkal.
 • Víz leeresztése a csövekből, golyóscsap nyitva marad (gégecsöves rendszer esetében leszerni a csöveket).
 • Szűrő és a szivattyú tisztítás és leengedés. Homokszűrő esetében téli állásra állítani a szelepet. Szivattyú fagymentes helyre helyezése.
 • Téliesítő folyadék hozzáadása a medence vizéhez.
 • Medence letakarása téli takaróval. Ha szükséges használjunk fagytestet és homokzsákot a takaró rögzítéséhez.

Ha nem biztos benne, hogy a megfelelően téliesítené medencéjét bátran hívjon minket. Telefonos egyeztetés után kiszállunk és szakszerűen téliesítjük medencéjét. Hívjon most!

Egyéb információk:  - Medence fóliázás -Medence építés - Medence fedés - Medence redőny - Medence roló - Medence felújítás - Medence hőszivattyú

Hírlevél feliratkozás

Megéri, mert amennyiben feliratkozol akkor minden hírlelünkhöz kapsz egy kódot, amivel kedvezményesen vásárolhatsz.

Az általános szerződési feltételeket és az adatvédelmi szabályzatot elfogadom.