Medence téliesítés

Medence téliesítés

A medence szakszerű téliesítése szükséges ahhoz, hogy a medencénk a következő szezonra is tökéletes üzemeljen.A megfelelő téliesítés hiányától súlyos károk keletkezhetnek a medence szerkezetében vagy gépészetében melyeknek nagy anyagi vonzata lehet.Következőkben leírjuk a téliesítés célját és egy útmutatót az alkalmazásához.


A téliesítés eredménye:

 • Megóvjuk a medence szerkezetét és burkolatát.
 • Megóvjuk a csöveket és szerelvényeket a szétvfagyástól.
 • Megóvjuk a medence gépészetét.
 • A víz tiszta marad egész télen.

A téliesítést csak abban az esetben lehet elvégezni, ha a medence vizének hőmérséklete tartósan 15°C alatt van. A magasabb hőfok hatására könnyen elszaporodhatnak a mikroorganizmusok.

Téliesítési útmutató!

Medencetest téliesítés.

A medence csak abban az esetben téliesíthető, ha víz teljesen tiszta! A medence oldalfalának tisztítása sem maradhat el beleértve a vízvonalat is. Ezeket célszerű a vízszint csökkentése után elvégezni. Abban az esetben, ha nem végezzük el ezeket a műveleteket a víz bealgásodhat vagy vízkő rakődhat le a medencében. A medence vizét a szkimmer(vízszűrő nyílás) alá kell leengedni. Abban az esetben, ha nem szeretnénk a víz leengedésével foglalkozni, akkor ez a lépés átugorható Gizmóval ami a szkimmer védelmére szolgáló fagytest. Ebben az esetben számolni kell, hogy a fagyás hatásra a vízszint megemelkedik. A csöveket vízteleníteni kell és a befúvókat szigetelni fagydugóval. A fagydugó megakadályozza a víz csövekbe áramlását és ezáltal szétfagyjanak. A medencében fagytesteket helyezünk el hosszanti és kereszet irányban összefűzve. A fagytest a megfagyó víz tágulását hivatott kompenzálni. A víz térfogatának növekedésére a fagytest zsugorodik. A téliesítő folyadékot megtalálja termékeink közt, amivel felkészítheti medencéjét a télre.

Elengedhetetlen a téliesítésnél a Ph és a szabad klór tartalom beállítása is. A Ph érteket 7,2 és 7,6 között kell tartani, míg a klór tartalmat 3-5 mg/L közé kell emelni. Pelyhesítőszert abban az esetben kell használni ha a víz nem áttetsző vagy esetleg algás. A vegyszerezést ismételjük meg,ha nem értük el a várt eredményt. Csak ezek után alkalmazzuk a téliesítő folyadékot! A vízkeménység függvényében történik az adagolás, amit a a vegyszer cimkéjéről leolvashat. Jól keverje el a vegyszert a medence vizében. Tavasszal a medence vize enyhén opálos és habos lehet,ami egy - két héten belül eltűnik,mert ennyi idő kell a vegyszer elbomlásához.

A téliesítés során a létrát ki kell venni, a foglalatát le kell zárni. Minden egyéb korláttal és ugródeszkával ezt kell csinálni. A medence letakarását téli védőtakaróval végezzük. A védőtakarók abban különböznek a szolár takarótól, hogy ezek a medene testen túl lógnak,ezáltal elzárják a medencét a szennyeződésektől. A takaró egyik fele mindig sötét ami a víz felé kell hogy legyen, mert az algák a sötétben kevésbe szaporodnak. A takaró széleit ki kell kötözni vagy súlyt kell ráhelyezni, hogy ne kapjon bele a szél.

preview

Gépészet téliesítés.

A gépházban szükséges a szűrő téliesítése. Abban az esetben ha, homokszűrős a medence, akkor a víz leengedése közben visszamosást kell végezni. A leeresztő dugó segítségével ki kell engedni az összes vizet a tartályból. A víz kiengedése után a homokszűrőn a váltószelepet téli állásba kell a állítani. A szivattyút szintén vízteleníteni és tisztítani kell, majd fagymentes helyen tárolni. Amennyiben a medence világítás a leengedett víz vonalába esik, abban az esetben ki kell szerelni a testeket.A vegyszeradagolót szintén vízteleníteni kell, majd a Fi-relét lekapcsolni.

A téliesítés pontokba szedve:

 • Távolítsunk el a medencéből mindent: Létra, élményelemek, játékok ...
 • Medence kitakarítása.
 • Ph érték beállítása 7,2-7,6 közé.
 • Ha rendelkezik medencefűtéssel, akkor kapcsolja le.
 • Vízszint leengedése szkimmer alá 5-6 cm-rel, majd a befúvókat zárjuk le a dugókkal.
 • Víz leeresztése a csövekből, golyóscsap nyitva marad (gégecsöves rendszer esetében leszerni a csöveket).
 • Szűrő és a szivattyú tisztítás és leengedés. Homokszűrő esetében téli állásra állítani a szelepet. Szivattyú fagymentes helyre helyezése.
 • Téliesítő folyadék hozzáadása a medence vizéhez.
 • Medence letakarása téli takaróval. Ha szükséges használjunk fagytestet és homokzsákot a takaró rögzítéséhez.

Ha nem biztos benne, hogy a megfelelően téliesítené medencéjét bátran hívjon minket. Telefonos egyeztetés után kiszállunk és szakszerűen téliesítjük medencéjét. Hívjon most!Elérhetőség

Hírlevél feliratkozás

Megéri, mert amennyiben feliratkozol akkor minden hírlelünkhöz kapsz egy kódot, amivel kedvezményesen vásárolhatsz.

Az általános szerződési feltételeket és az adatvédelmi szabályzatot elfogadom.