Vegyszeradagolók, mérők

Medence automata vegyszeradagolás, víz fertőtlenítés


Az automata vegyszeradagolók nagyon megkönnyítik a medencevíz kémiai értékeeinek stabilan tartását.
A javasolt értékek az alábbiak:

PH érték: 2-7,4
Szabad aktív klór (mg/l): 0,3-1,0
Összlúgosság (mg/l): 80-120
Összkeménység (mg/l): 200-400

Nagyon fontos, hogy a megfelelő teljesítményű adagolószivattyút állítsunk munkába a medencevíz térfogatának ismeretében. A tapasztalatok alapján a következő teljesítményű adagolókat telepítsünk a medencéhez:

Medence térfogat
100m3 víz (3m3/h) 500m3víz (5m3/h)

Az automata vegyszeradagolóknak két fő típusa van: analóg, vagy szondával vezérelt.

Az analóg adagolók mérés nélkül adagolnak, amit többnyire időkapcsolóval szabályozhatunk. Ezen műszereket hidrogénperoxid, algaölő és pelyhesítőszer adagolásához javasoljuk, melyeknél beállítható az adott térfogatáramon történő adagolás, valamint beállítható az adott mennyiségű kemikália bejuttatása a medencevízhez napi, heti felosztásban.

pH csökkentésként savat, ezen kívül fertőtlenítőszert is ajánlott adagolni. A fertőtlenítőszer többnyire klór, vagy hidrogénperoxid.

Szabályozni kell a medencevízhez adagolt vegyszerek koncentrációját, ezért erre a célra kizárólag a szondával vezérelt berendezések alkalmasak. A szondák elhelyezése szondatartó cellában, valamint közvetlenül a vízforgató kör csővezetékébe telepítve. „in line” módon lehetséges. A szondatartó cellás rendszerek mellett szól, hogy külön áramláskapcsolóval vannak felszerelve, emiatt a rendszer leállásakor egyből ún. „készenléti állapotba" kerül a vegyszeradagoló készülék és nem adagolnak. Megkülönböztetünk membrán dugattyús, valamint perisztaltikus vegyeszeradagólókat.az adagolásuk módja szerint.